Honderd mensen bij Hilversumse herdenking Februaristaking

Honderd mensen bij Hilversumse herdenking Februaristaking
© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden
Herdenking op de Joodse Begraafplaats in Hilversum.

Precies 76 jaar na dato legde burgemeester Pieter Broertjes zondagmiddag, samen met voorzitter Gerard Klein van de Joodse gemeente Hilversum, een krans ter nagedachtenis aan de Februaristaking in Hilversum. Destijds legden zo’n 10.000 Hilversummers het werk neer en vormden, terwijl de Duitse bezetter met geweer in de aanslag toekeek, een stoet door het centrum richting raadhuis.

De herdenking, voor het derde jaar op rij, vond voor het eerst plaats op de Joodse Begraafplaats. Naast Broertjes spraken ook wethouder Wimar Jaeger en opperrabbijn Binyomin Jacobs (Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap) de pakweg honderd aanwezigen toe.

Allen benadrukten zij – zeker in deze onrustige tijden – het belang van deze herdenking. Fel sprekend riep Jacobs op lef te tonen, te waarschuwen en te protesteren tegen en te voorkomen dat ’de grote meute’ de verkeerde (discriminerende) kant op gaat. ,,Bij de Europese Unie is nu iemand aangesteld om antisemitisme te bestrijden. Geweldig, maar ook intriest dat het nodig is.”

Bron: Gooi en Eemlander

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Laat een reactie achter