NIG Bussum

NIG Bussum
De joodse gemeente voor ‘t Gooi is in Bussum gevestigd. In de gezellige sjoel is een permanente tentoonstelling van de geschiedenis van deze relatief jonge gemeente, die toch ook al meer dan een eeuw bestaat. Er is elke sjabbat dienst en daarbij staat een gemeenschappelijke beleving van de heilige dag voorop; ook de jongsten worden al betrokken. De sjoel van Bussum werd in 1931, naar ontwerp van de architect Jac S Baars, de oorspronkelijke kerk van de apostolische gemeente verbouwd tot synagoge. De uit de 17e eeuw stammende koperen kronen, die bij opheffing van Joodse Gemeente “Naarden” in handen kwamen van het NIK, kregen in 1991 een plaatsje in de Bussumse sjoel.

Bussum-www-inwijding-nieuw-sefer-Tora-in-sjoel-130609

Het verzorgingsgebied van de Joodse Gemeente omvat niet alleen de burgerlijke gemeente Bussum, maar strekt zich ook uit over de plaatsen Naarden, Huizen, Blaricum en Weesp. Recent is besloten met de Joodse gemeente Hilversum een samenwerking tot stand te brengen die op termijn in een fusie zal uitmonden. Het bereik van de gemeente Hilversum omvatte ook de gemeenten Laren, ‘s Graveland, Kortenhoef en Loosdrecht. Door deze bundeling is er nu een traditioneel Joodse gemeente voor het hele Gooi ontstaan.

Als onderdeel van het IPOR en heeft onze gemeente (kehilla) een orthodoxe grondslag. Dat heeft consequenties voor het toelatingsbeleid, hiervoor is een rabbinale verklaring van jood-zijn vereist. Ook bij het gebruik van de keuken in het gebouw hanteren we strikt de kashroet gebruiken. Een aantal van onze vrouwelijke leden genieten het vertrouwen van het rabbinaat om als sjomer te mogen optreden.

Contact:
Nederlands Israëlitische Gemeente Bussum
Kromme Englaan 1a
1404 BV Bussum

Telefoon: +31 (0)35 691 48 82
E-mail: info@nig-bussum.nl