Kritiek van verschillende kanten op de labelling EU

Tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement (EP) over de verplichte labeling van producten uit Joodse nederzettingen is deze week van verschillende kanten kritiek geuit op de maatregel. De hoorzitting was aangevraagd door de International Christian Embassy Jerusalem (ICEJ). Vorige maand ging de Europese Unie akkoord met richtlijnen om producten uit Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever van speciale etiketten te voorzien.

De Nederlandse Europarlementariër Bas Belder (CU/SGP) noemde de maatregel tijdens de zitting „contraproductief.” Het doel, 
vredesonderhandelingen in het Nabije Oosten af te dwingen, wordt volgens hem op deze manier in ieder geval niet bereikt. „Europa heeft goede betrekkingen met de Joodse staat nodig”, aldus Belder.

Ook de Nederlandse opperrabbijn Binyomin Jacobs stelde dat het labelen van producten uit Joodse nederzettingen „verre van constructief” is in het vredesproces. „Als u, Europees Parlement, werkelijk vrede wilt brengen tussen Israël en de omringende landen, vergeet dan de destructieve oorlog, verspil geen tijd met zinloze discussies en roep geen negatieve gevoelens op.”

De kwestie zorgt volgens Jacobs voor spanningen, niet alleen in de relatie met Israël, maar ook binnen Europa. „Hongarije en de regerende partij in Duitsland hebben zich al tegen de maatregel gekeerd. Negativiteit en vijandschap werken altijd naar twee kanten: intern en extern.” Hij riep het Europees Parlement ertoe op de maatregel terug te draaien. „Als het EP werkelijk vrede wil, stop dan de etikettering.”

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Laat een reactie achter