Ontmoeting bisschoppen en rabbijnen in vriendschap en dialoog

“Een ontmoeting van dialoog, vriendschap en wederzijds begrip”. Dit was een veelgehoorde reactie op de bijeenkomst die op zondag 22 november plaatsvond in het Internationaal diocesaan seminarie ‘Redemptoris Mater’ in Cadier en Keer. De bijeenkomst tussen Joden en katholieken stond in het teken van het 50-jarig jubileum van de Nostra Aetate verklaring en werd georganiseerd door de Neokatechumenale Weg.


Naast Opperrabbijn Binyomin Jacobs en zijn echtgenote, waren enkele andere Nederlandse rabbijnen en Joodse prominenten aanwezig. Namens het bisdom Roermond was Mgr. Frans Wiertz aanwezig, vergezeld door de hulpbisschop van Utrecht, Mgr. Herman Woorts, die binnen de Nederlandse Bisschoppenconferentie verantwoordelijk is voor de relatie met het Jodendom. Ook waren leden van de resonansgroep Kerk en Jodendom van het bisdom aanwezig, met o.a. mgr. Theo Willemsen en dhr. Benoit Wesly.

Tijdens de ontmoeting, die geleid werd door het verantwoordelijke team van de Neocatechumenale Weg in Duitsland en Nederland, blikte men terug op een belangrijk evenement dat eerder dit jaar in Israël plaatsvond. Hierbij waren zo’n 120 rabbijnen uit de hele wereld en enkele kardinalen en bisschoppen aanwezig, samen met de initiators van de Neocatechumenale Weg, Kiko Argüello, Carmen Hernandez en priester Mario Pezzi. De ontmoeting in het Heilig Land werd betiteld als “historisch” en werd afgesloten met een gevoel van diepe onderlinge verbondenheid. Dit bevestigden ook de Nederlandse rabbijnen die erbij aanwezig waren, door hun positieve indruk te delen met de aanwezigen.

Gezinnen
Mevrouw Bruna Spandri, verantwoordelijke van de Neocatechumenale Weg in Duitsland en Nederland, benadrukte het belang van de overdracht van het geloof aan de kinderen binnen het gezin: “Een van de belangrijkste gaven binnen de Neocatechumenale Weg, is de mogelijkheid om het geloof over te dragen aan onze kinderen, vooral door middel van een zondagse huisliturgie, waar een dialoog plaatsvindt tussen ouders en kinderen aan de hand van het Woord van God dat de dagelijkse gebeurtenissen verlicht.”

De bijzondere avond werd afgesloten met een diner van koosjere gerechten, waarbij enkele deelnemers een toelichting konden geven. Zo citeerde Rabbi Awraham Soetendorp, stichter van het Jacob Soetendorp Institute for Human Values en emeritus-rabbijn van Den Haag, psalm 133 om het wederzijdse gevoel van verbondenheid te uiten: “Zie hoe goed en weldadig het is om samen te zijn met broeders.” Bijzonder was de uitvoering van enkele Joodse liederen door de seminaristen van het seminarie.

Neocatehumenale Weg
De Neocatechumenale Weg is een weg van christelijke initiatie, beleefd in kleine gemeenschappen, waar men de rijkdommen van het doopsel kan herontdekken en waarin men kan ontdekken wat christen-zijn betekent. Een van de gaven binnen de Neocatechumenale Weg is de herontdekking van de schoonheid van de Joodse wortels van het christendom, waardoor men een grote liefde koestert voor het Joodse volk.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Laat een reactie achter