Open brief IPOR bestuur aan organisatie steunbetuiging Israel in Drachten

DSC_6486-950x712 DSC_6504-950x712 DSC_6478-950x712 DSC_6461-950x712 DSC_6444-950x712 DSC_6404-950x712DSC_6354-950x712 DSC_6390-950x712DSC_6677-950x712 DSC_6758-950x712DSC_6784-950x712DSC_6608-950x712

DRACHTEN – Zeshonderddertien mensen liepen mee in de mars door Drachten om solidariteit te betuigen met Israël.

Beste Organisatie,

Het was koud en regenachtig. Het is jullie gelukt om een waardige mars te organiseren in het Friese Drachten. Een indrukwekkende bijeenkomst van ruim 600 mensen die hun sympathie voor Israël kenbaar maakten met Israëlische vlaggen, sjofars, zang en dans. Deze steunbetuiging aan Israel en hiermee aan het joodse volk doet ons goed in deze zware tijden waarin Israel 24/7 met terreur te maken heeft en terreur in Europa ook Joden treft.

Voorafgaand aan de optocht werd gesproken door opperrabbijn Binyomin Jacobs en Arjan Lont van Christenen voor Israël. Opperrabbijn Binyomin Jacobs waarschuwde tegen onverschilligheid en gaf aan dat je niet de ogen mag sluiten voor de latente antisemitische uitingen die aan de orde van de dag zijn, vaak verpakt in een anti Israël houding. Hij riep op om in de minuut stilte ook stil te staan bij al die anonieme doden in Afrikaanse landen, maar ook in de Arabische landen waar iedereen die niet past binnen de groep gedood kan worden.

Arjan Lont hield een vlammend betoog waarin hij het niet schuwde om de mensen een spiegel voor te houden. Hij refereerde aan een aantal data in onze recente geschiedenis, te weten 11september, als het ultieme begin van de tsunami aan gruwelijkheden, 31oktober, het Russische vliegtuig dat door een bom is opgeblazen en natuurlijk 13 november waar Europa in het hart werd geraakt. Maar waar hij vond dat de wereld aan voorbij gaat is 24/7. Vierentwintig uur per dag 7 dagen per week de dreiging voor Israël, omringd door ondemocratische vijanden die zonder aanziens des persoons de vernietiging van Israël in het vaandel hebben staan. De haat die gepredikt wordt bij kinderen via schoolboeken, media en allerlei partijen leveren respectloosheid en de wens tot vernietiging van Israël en haar burgers op.

Beiden schetsten zij de netelige positie van Israël te midden van de Arabische landen die de Joodse natie van de kaart willen vegen. Na een minuut stilte werd door iedereen het Hatikwa gezongen. Onder de deelnemers, die uit de wijde regio kwamen, waren velen die vlaggen van Israël met zich meedroegen. Aansluitend een wandeltocht van 40 minuten dwars door het centrum van Drachten.

De organisatie gaf aan dat de solidariteitsmars is bedoeld om medeleven te tonen met Israël. ,,Door de gebeurtenissen in Parijs en nu in Brussel raakt ander nieuws op de achtergrond en dus ook de gebeurtenissen in Israël, waar onschuldige burgers bewust om het leven worden gebracht. Dit volk heeft in de loop van de geschiedenis al zoveel afschuwelijke dingen meegemaakt en als enig democratisch land in het Midden Oosten is alles op hen gericht. Wij willen door deze mars ons medeleven tonen met het land en het volk.”

Een enorm gevoel van solidariteit en warmte. Kol hakawod voor de organisatie.

Veel dank voor jullie steun in deze donkere dagen!

Bestuur IPOR

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

1 reactie to Open brief IPOR bestuur aan organisatie steunbetuiging Israel in Drachten

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.