Razzia Twente herdacht in synagoge Enschede

In de synagoge in Enschede is vandaag herdacht dat de Twentse razzia 76 jaar geleden plaatsvond. Op 13 en 14 september 1941 werden 105 Joodse mannen weggevoerd naar het Oostenrijkse concentratiekamp Mauthausen.

De herdenking werd bijgewoond door ongeveer tachtig volwassenen en 85 kinderen van de naastgelegen Prinseschool. Zij hebben na afloop kransen neergelegd. Tijdens de herdenking werden de namen van gedeporteerde mannen uit Twente opgenoemd.

Beladen dag

“Het is voor de Joodse gemeenschap in Twente erg belangrijk dat deze traditie blijft bestaan”, vertelt Bert Oude Engberink, voorzitter van het organiserend comité. “De mensen die toen familieleden verloren zijn is deze datum zeer beladen. Dat spaar je niet op tot 4 mei, daar moet je op de dag zelf iets mee doen.”

“Het herdenken blijft belangrijk”, zegt Oude Engberink. “Zeker in deze tijd dat we in Europa en de rest van de wereld moeten zorgen dat we kunnen blijven leven en elkaar een plekje gunnen. Ook iemand die volledig anders is dan wat je zelf prachtig vindt.”

Naast Oude Engberink spraken ook wethouder Leon Meijer van de gemeente Ede en opperrabbijn Binyomin Jacobs de bezoekers toe.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.